Principiul Reflexiei

Tot ceea ce vezi la celălalt și îți place sau nu îți place, se află și în posesia ta întro formă identică sau similară. Indiferent dacă este vorba despre ceva palpabil, o trăsătură fizică sau de caracter. Nu poți avea o emoție pozitivă sau negativă față de ceva dacă nu ai cunoscut deja acel ceva întrun moment specific în viața ta.

De exemplu, admiri la prietena ta modul cum se îngrijește de sănătatea ei (are grija ce și cum mănâncă, face sufiecientă mișcare, meditații de relaxare, etc) și poate uneori prea admiri acest cumul de acțiuni. Și totuși ești atât de fascinat/ă de modul ei de îngrijire încât parcă ai impresia că ai vrea și tu sau poate simți că tu nu ai resursele ei, sau că tu nu ai timp, sau că tu nu poți … etc..  când defapt tu uiți că această grijă manifestată prin acest cumul de acțiuni întreprinse de ea în primul rând țin de primele trei valori ale ei, valorile ei superioare, printre care se află sănătatea. În al doilea rând tu nu ai putea observa această grija și mai mult, să fii atât de încântat/ă dacă nu s-ar fi manifestat la un moment dat în viața ta sau poate chiar existând deja într-o formă similară sau chiar diferită în prezentul tău. Poate manifești o grijă similară  față de mașina ta, față de familia ta, față de animalul tău de companie, față de o mostenire sau poate chiar întro formă identică față de propia ta sănătate întro anumită perioadă de timp.

Sau, îl disprețuiești pe colegul tău că nu are curajul să își apere demnitatea la locul de muncă în raport cu șeful. Tu nu ai ști șă îl disprețuiești pe colegul tău dacă întrun moment din viața ta nu ai fi fost și tu întro situație identică – de incapacitate de ați apăra demnitatea –  sau nu ai fi fost întro situație similară sau diferită – în copilărie ai fost dominat suficient încât parcă să te pierzi. Atât de mult îngropăm în sinea noastră momentele de neplăcere, de durere, de vină și de rușine, încât ulterior chiar aproape că uităm că și noi am fost .. și noi avem.. și noi suntem așa…  și noi..și noi..Și am spus aproape dar anumite momente le îngropăm atât de bine în sinea noastră, încât chiar nu ne mai amintim niciodată sau cel puțin asta vrem să credem.

Suntem inconștienți de toate formele prezente din viața noastră și avem mândria noastră propie ca să nu mai recunoaștem că și noi am manifestat acel ceva, astfel aceste trăiri, evenimente, momente, stări le cărăm cu noi în subconștient cât timp trăim. Acestea devin butoanele noastre care pot fi folosite de persoanele din jurul nostru uneori împotriva noastră. Aceste butoane sunt încărcări emoționale tot mai mari care dacă nu se echilibrează pot duc la probleme de sănătate și diverse situații neplăcute.

Toate evenimentele, situațiile din viața noastră sunt interconnectate cu gândurile și starea noastră interioară. Cât timp ne știm autoguverna cu ajutorul fizicului (semnalele corpului fizic) și psihicului nostru, ne vom dezvolta intuiția. Ne putem autoguverna dacă ne cunoaștem valorile noastre superioare și ne organizăm fiecare zi în funcție de acestea, pentru a le împlini și implicit pentru a ne împlini pe noi înșine. Dacă îți petreci ziua cu activități importante pentru tine, simți că acea zi pentru tine a avut sens – vei simți că ești prezent în pielea ta, vei avea un simț de am făcut ceva important, util, ceva ce are sens pentru mine, însemnătate, ceva ce eu pot da mai departe! – te vei simți un întreg tu cu tine însuți. Acel moment când conștientizezi că tot ce ai făcut în ziua respectivă, a fost cu sens, certitudine, entuziasm și inspirație pentrut tine, atunci nu vei mai fi frustrat/-ă, vei fi mulțumit/-ă, vei fi cu adevărat împlinit/-ă. Vei avea energie! Onorându-ți valorile vei trăi în integritate cu tine înșuți și vei vedea că orice se petrece în jurul tău poate fi în ajutorul tău. Conform wikipedia, cuvântul integritate  provine de la adjectivul latin “integer” care înseamnă întreg sau complet și citez: “în acest context se referă la totalitatea calităților unui individ, exprimate prin onestitate și consecvență de caracter……Pentru evaluarea corectă a integrității unei persoane, a unui sistem sau a unei organizații, este necesar un sistem de valori și principii, ..”.

Așadar, dragă cititorule, îți urez și îți doresc să te cunoști pe tine însuți, să ai determinarea să îți descoperi valorile superioare, să ai curajul să îți privești reflexia din mintea ta conștientă și din mintea ta inconștientă, responsabilitate și voință pentru a-ți recunoaște butoanele, rezistență pentru a-ți planifica acțiunile în corelare cu acel trebuie zilnic și în raport cu valorile tale, pentru că doar așa vei trăi cu integritate în propia ta viață, cu sufletul tău, în accord cu tine însuți!

Leave a Reply