Sunt 3 elemente pe care dacă le foloseşti simultan, îți calmezi sistemul nervos, îți întăreşti sistemul imunitar, îți linişteşti mintea din “dute-vino”-ul neîncetat şi îți dezvolți intuiţia.
Cum?
Iată!
Patru acțiuni zilnice
Primul pas pentru o sănătate foarte bună este să faci zilnic 4 acțiuni care pentru tine personal:
- au semnificație/sens
- iți dau o stare interioară de împlinire şi liniște
- îți dă vitalitate, te simți viu
- este reprezentativ pentru tine, îți este greu să nu faci şi vrei să faci pentru că TU vrei să faci şi nu pentru că cineva ar pretinde/cere asta de la tine. Faci pentru că tu ai nevoia fizică, psihică, emoțională, faci pentru că în acea acțiune ești TU!
E ceea ce contează să faci acum. Când ai terminat de făcut ceea ce este important pentru tine, parcă o voce îți şopteşte “ACUM e bine aşa! AŞA e foarte bine!”. Nu cauți confirmare de la nimeni. Pentru că nu îți este necesar. Confirmarea o simți prin tine în tine. Este ceea ce ai avut de făcut atunci pentru acel moment. Ai o stare de linişte, de echilibru, de siguranță. Când curge energia prin tine şi te simți bine cu tine, te poți ocupa de tot ceea ce se pretinde şi se cere de la tine. Poți să îți dai toată atenția, energia şi dăruirea ta pentru a rezolva lucruri pentru că eşti cu “bateria încărcată”. Eşti binedispus, mintea îți este liniştită, ai încredere în tine. Dacă ai fost cel puțin o dată cu avionul, îți aminteşti la instructajul înainte de decolare, ți se zice că masca de oxigen întâi ți-o aplici ție apoi o oferi altcuiva. Nu poți ajuta pe altcineva dacă pe nu te poți ajuta întâi pe tine. Acum te poți apuca de tot ce intră în gama “trebuie”.
O dată ce iți cunoşti valorile superioare şi le conştientizezi, îți planifici FIECARE zi câte 4 acțiuni pe care să le poți face pentru tine, pentru a-ți împlini aceste valori. Pentru că doar în zona valorilor tale superioare eşti tu! Corpul tău va fi energic şi nu îți va cere stimulente, va funcționa ca un motor uns. Te vei simți întreg şi viu!
Nu renunța indiferent de câte treburi ai de făcut, indiferent de termenele pe care le ai de livrat. Începe cu 2 acțiuni în fiecare zi prima săptămână şi a doua săptămână, 3 acțiuni în fiecare zi în a treia săptămână şi 4 acțiuni în fiecare zi pe urmă. Dacă renunți este ca şi cum ai renunța la tine însuți, la viața ta, ai renunța să trăieşti. Acum zici în gândul tău, exagerezi Anita! Oare? Ia mai gândeşte-te un pic. Ai putea trăi fără oxigen? Ceea ce este cel mai important și cel mai valoros pentru tine este precum oxigenul pentru corpul tău. Cele mai importante valori/aspecte/lucruri pentru tine sunt combustibilul tău cu care “arzi”, este ceea ce te face să te ridici din pat cu mult chef, energie și dorință de acțiune dimineața când te trezești.
Acesta este primul pas spre o sănătate foarte bună.
Acceptarea
Orice se întâmplă nu te opune în interiorul tău. Acceptă. În sinea ta, în gândurile tale, în starea ta interioară. A pune rezistență înseamnă a consuma o cantitate de energie semnificativă a corpului şi implicit este o suprasolicitate a sistemului nervos şi cardiovascular. Rezistența emoțională activă prin contra-acțiuni dezorganizează toate procesele metabolice ale organismului. Ramâne să cântăreşti cu rațiunea ta dacă ceea ce se petrece este ceva critic pentru siguranța ta şi celor apropiați tie sau e doar o piedică emotională şi psihologică care te sabotează. Dacă ceea ce se petrece nu este un pericol iminent pentru siguranța ta atunci rezistența care o ai este o poziționare nefaborabilă ție şi pentru asta sunt alte resurse la dispoziție ca să le rezolvi. Într-o stare interioară de neacceptare ai toate şansele să te autosabotezi şi e drumul sigur spre boală.
În orice situație, păstrează-ți interiorul într-o stare senină de acceptare, iar în exterior acționează dupa legile, regulamentele şi conduita în vigoare. Acceptarea nu înseamnă a nu face nimic, ci înseamnă a nu te lăsa să te încarci negativ şi a nu te agăța de acea situatie, păsstrează-ti în interiorul tău o stare neutră. Detaşare. Indiferent cum e afară – dacă plouă, e soare, ninge – nu poti influenţa, deci accepți, iar în lumea ta exterioară răspunzi corespunzător – te îmbraci conform temperaturii şi vremii de afară. La fel. Accepți și te adaptezi la situație, răspunzi aşa cum consideri necesar DAR în timp ce în sinea ta eşti detaşat.
Având ordine emoțională și liniște in interiorul tău emoțional, lași mintea și intuiția să te ghideze pentru cele mai bune decizii acelui moment.
Iertarea
Nu păstra supărare. Dizolvă supărarea, resentimentele şi toate emoţiile negative. Nu doar că nu afectează persoana în cauză, dar te afectează direct pe tine. Atunci când ții în tine şi continui să hrăneşti aceste stări negative, îți creezi procese inflamatorii în organism şi bineînțeles creşte nivelul de stres, acut sau cronic. Dacă funcționezi pe pilot automat zi de zi este probabil să nici nu realizezi ce se întâmplă cu tine. Până când deodată corpul dă primele semne că nu mai “merge” aşa de bine dar şi atunci la început vei zice “lasă!”. Stresul reduce capacitatea corpului de a se autoproteja, slăbeşte sistemul imunitar, apar diverse probleme, răceală, crize, erupții, etc. în funcție de cât de intensă este neiertarea ta! La fel de bine se pot petrece situații neplăcute sau tragice în loc de boală. Spectrul este larg la fel şi intensitatea şi natura emoțiilor tale negative.
A ierta nu înseamnă a uita. A ierta este pentru tine să accepți și să depășești acel moment. Și modul cum depășești este posiblitatea ta de creștere personală.
Sunt căi diferite prin care putem realiza că ceva nu e în regulă cu noi. Urmându-ți valorile, îți dezvolți foarte bine intuiția. Intuiția te ajută să simți imediat când lucrurile nu sunt pe făgaşul lor. Înveți să îți asculți corpul, înveți să îî interpretezi mesajele, semnele și stările care ți le dă. În funcție de ce se petrece în jurul tău, te raportezi într-un anumit mod emoțional și pshihologic. Modul cum te raportezi se resimte în corpul tău, indiferent dacă conștientizezi sau nu.
Să ierți şi să accepţi nu este act de slăbiciune. Este act de curaj şi de înțelepciune față de propria ta viață, față de persoana ta, față de tine însuți. Este alegerea ta, este responsabilitatea ta şi devine decizia ta să vrei să trăieşti cu sănătate, vitalitate, cu împlinire şi cu sens în fiecare zi.
Pe curând!