La prima vedere pare fără sens cu simptome. Dar hai să vedem..
Mi s-a întâmplat acum câțiva ani să am o perioadă în care am consumat un pic mai mult vin decât în mod normal. Îmi plăceau vinurile. Îmi amintesc că îmi era adesea rău dacă depășeam o anumită cantitate. În prezent mă chinui să beau 3 degete de vin. Similar mi se întâmplă când mânânc mai mult, cum ar fi de exemplu prăjiturile de casă sau înghețata de vanilie vara. Pot lejer să mănânc o caserolă mare pe zi de înghețată de vanilie. Dar apoi, cine suferă? Eu! De ce? Pentru că de fiecare dată am mâncat mai mult decât corpulul meu poate procesa deodată. Și da, îmi era tare rău.
Când fie mâncăm prea mult, fie bem prea mult, fie facem un efort brusc sau intens sau de lungă durată dintr-o dată, practic orice exces pe care îl facem producem rău corpului nostru.
Îmi amintesc că în urmă cu vreo 2 ani am fost la o păstrăvărie unde se putea bineînțeles servi o porție grozavă de păstrăv prăjit. Păstrăvul prăjit făcut de gazdă era delicios. Atunci îmi era foarte foame. Până ce peștele prăjit era gata, gazda ne aduce mujdeiul de usturoi făcut tot de ei. Pentru că nu eram pentru prima dată acolo, știam cât de delicios este și peștele și mujdeiul, și ce crezi, m-am pus și am mâncat mujdei gol. În curs de câteva minute tot luam câte un pic cu furculița. La final, cine moare? Eu mor de rău ce îmi era. Îmi era greață, aveam senzații de vomă.
Este normal ca atunci când am consumat vin mai mult să imi fie rău ? Da, este.
Este normal că dupa o caserolă mare de inghețată să mă simt rău pentru că am mâncat-o pe toată în câteva ore? Da, este.
Este normal ca după o ce ai mancat o mâncare gătită într-un stil culinar diferit de cum erai obișnuit/ă să simți (cel puțin) greu la stomac? Da, sigur că este.
Este normal ca după ce ai mâncat cam mult atunci sau ai băut… să te simți rău? Da, este.
Răspuns logic. Acesta este răspunsul organismului la excesul pe care l-a primit (mâncare, băutură, efort, etc.)
Starea respectivă de rău, cu toate fazele ei, de la greață, la arsuri, la senzație de vomă, vomă ș.a.m.d sunt simptomele organismului prin care ne spune că s-a produs un dezechilibru. Acesta este rolul simptomelor.
Simptomele sunt limbajul corpului nostru prin care ne comunică când ceva nu este în regulă cu el. Dacă analizăm ceea ce simțim și privim puțin la rece am putea înțelege ce anume din acțiunile noastre au dus la simptomele acelea sau la starea respectivă. Însă de multe ori etichetăm simptomele ca pe ceva negativ, aproape că le asociem cu “a fi bolnav” și mergem repede la medic/farmacie. Asta nu înseamnă întotdeauna că suntem realmente bolnavi.
Indiferent că este medic sau că este farmacie, cu siguranță nu se întoarce nimeni de acolo cu mâna goală: anti- greață, anti-spasme, anti-inflamator, anti-.., anti-.. Cel puțin 2-3-4 medicamente. Când defapt, aceste 2-3-4 medicamente doar stopează simptomele. Ne fac să ne simțim mai bine: nu mai simțim tot ceea ce am simțit inițial, durere și disconfort. Suntem fără simptome. Ceea ce este foarte bine că nu suferim așa de mult, dar să avem totuși în vedere faptul că, în continuare cauza rămâne nerezolvată (acțiunea/comportamentul nostru care a dus la acest simptom).
Această abordare în percepția multor oameni înseamnă o cale rapidă de a se simți din nou bine, de însănătoșire, o pastilă și gata, nu mai simt nimic, sunt sănătoși. Se confundă a fi fără simptome cu a fi sănătos. Altfel spus, se asociază simptomele cu o stare de îmbolnăvire, cu boala. “Am fost bolnav/ă” versus sănătate “acum nu mai am nimic, sunt sănătos/oasă”. “Am luat două pastile, mi-a trecut, nu mai am nimic”. Etichetarea în pol pozitiv și în pol negativ vine după părerea mea dintr-o percepție de alb si negru, de bine (plus) și rău (minus), ori ..ori.. . Când defapt sănătatea, starea completă de bine a organismului presupune ambele stări în egală măsură. Dacă nu înțelegem ce specific din acțiunile noastre sau din comportamentul nostru a adus la acel simptom și îl stopăm imediat cu medicamentație, riscăm să repetăm acel comportament sau acțiune de mai multe ori fără să ne dăm seama și continuăm să credem că sănatatea organismului este asimptomatica. Ne privăm corpul de abilitatea sa naturală de regenerare și ne anulăm responsabilitatea personală de a ne accorda înșine înțelegere, de a răspunde situației fără frică și de a conștientiza întreg procesul prin care trecem.
Un antrament la sală sau pe teren este durere, disconfort, oboseală, transpirație, etc simultan este un corp tonifiat, circulatie îmbunătățită, mai multă masă musculară, oxigenare, etc.
Sănatatea este simptomatică și asimptomatică. Sănatatea defapt este homeostazia organismului.
Toate simptomele corpului reprezintă limbajul prin care acestea ne comunică că ceva în interiorul nostru s-a destabilizat, este un mecanism de feedback pentru mintea noastră conștientă. Corpul are mecanismul propiu de echilibru, o mulțime de procese începând de la nivel celular, care mențin starea de echilibru, adică de homeostazie a acestuia. Asta presupune atât procese pozitive cât și negative (dacă am mâncat ceva stricat de exemplu, fie voi vomita fie voi avea diaree, organismul se echilibrează prin eliminarea a ceea ce am ingerat stricat). Este un mecanism natural și sănătos al acestuia. Celulele mor și se regenerează. Fiecare sistem fiziologic din corpul nostru are propriile limite constante de funcționare (limita de zahăr, săruri, temperatura, cantitatea de sânge, apă, etc). Corpul are tendința de a-si menține parametrii interni la valori constante, indiferent de factorii externi care acționează asupra lui. Pentru a se adapta condițiilor de mediu, organismul răspunde printr-un mecanism de feedback pentru a reveni la parametrii fiziologici de funcționare. De câte ori nu se întâmplă să servim masa într-un restaurant și după un timp ne trebuie urgent la baie sau ne ia dintr-o dată o senzația de a vomita. A vomita înseamnă eliminarea agentului patogen și totodată eliberează stomacul blocat. Este simultan dureros și neplăcut, respectiv necesar și eliberator. Similar, a avea diaree este benefic pentru că la fel, se elimină din corp agentul patogen din hrana ingerată dinainte. Astfel ambele fără exces, în măsură limitată, eliberează corpul și ușurează starea generală a individului. Organismul pe timp de noapte se regenerează iar pe timp de zi se degenerează. Asta nu înseamnă ceva rău sau bine. Acesta este procesul natural. Orice acțiune este urmată de reacțiune (în Fizică se numește Principiul acțiunii și reacțiunii). De aceea nu putem separa ceea ce percepem a fi + de ceea ce percepem a fi – și invers. Ambele sunt simultan părți ale aceluiași proces, al întregului. Tot ceea ce se întâmplă cu organismul nostru este răspuns la o acțiune sau comportament.
În încheiere, vreau să îți urez o sănătate de fier cu și fără simptome pentru că astfel ai șansa șă îți evaluezi comportamentul față de corpul tău ca dovadă de apreciere și de iubire pentru el și sănătatea ta, vitalitatea ta și starea ta sănătoasă de bine! Nu uita, că englezescul “wellness” și “welbeing” adică “bunăstare” presupune echilibrul perfect natural al proceselor antagonice interne-externe ale organismului.
Pe curând!