Orice ar însemna pentru fiecare, fericirea este ceva fluctuant în exteriorul nostru. Începe cu bucurie. Apoi devine emoție intensă, exaltare. Euforie. Este energie. Este o mișcare.

În legile universale orice particulă are o antiparticulă cu polaritate opusă. Orice mișcare este o anti-mișcare de polaritate opusă care se anulează reciproc. Efectul se echilibrează reciproc.

Momentul când simți fericirea că te cuprinde, mai repede sau mai târziu forța opusă acesteia urmează să apară. Particula și antiparticula, mișcarea și anti-mișcarea sunt elemente de bază ale vieții.

Imaginează-ți o balanță cu talere, una dintre talere este acțiunea și cealaltă anti-acțiunea. Numai când cele două sunt paralele sunt în echilibru. Oricare dintre ele este mai sus decât cealaltă, atunci este ori prea multă acțiune (fericire, +) ori  este prea multă anti-acțiune (nefericire,-). În această stare, când vezi mai mult +  decât – sau mai mult –  decât + este doar în percepția ta. Percepi situația ca favorabilă ție, o percepi ca pe un +, vrei tot mai mult din acel ceva, din acea situație, respectiv o percepi ca pe ceva negativ ție, o percepi ca pe un -, o percepi ca pe un pericol, ca pe ceva ce vrei să eviți cu orice preț, nu vrei deloc să facă parte din tine, din viața ta. Oricare dintre aceste două stări reprezintă o sursă de suferință. Învățămintele budiste spun că dorința de a avea ceea ce nu este disponibil și dorința de a evita ceea ce nu poate fi evitat, este sursa suferinței omenești.

Nu, nu fericirea este ceea ce căutăm cu adevărat.

Pacea este ceva diferit. Este ceea ce nu se află în mișcare, este de neclintit în sinea noastră indiferent de circumstanțele din exterior. Este o stare mentală care nu fluctuează indiferent ce se află în exterior, pentru că ai descoperit ceva despre tine, ceva ce nu mai necesită modificare, este deja într-o formă completă și nimeni și nimic nu îți poate lua asta de la tine pentru că nu are ce să ia, nu este ceva ce poți să pierzi. Este o stare perfectă de liniște în raport cu existența ta, că exiști. Aceasta este un nivel superior. Afaceri, servici, bani, traiul zilnic, etc nu este la acest nivel, acestea toate se află înafara ta. Pacea este un nivel la care te afli într-un spațiu propiu existenței tale, ființei tale, toate evenimentele care se petrec în viața ta sunt pur și simplu în exterior, înafara ta. Le observi, tu ești observator în raport cu ele.  Iar în interiorul tău, în esența ta îți privești existența ta în această viață care este necondiționată de toate evenimentele care se petrec în exterior. Este un sentiment profund de observare detașată a propiei tale existențe, sentiment care izvorăște din tine și se scurge prin tine cu căldură,siguranță și multă iubire. Este acceptare deplină. Pacea este starea în care ești tu în anti-mișcare dar care observă mișcarea, ești observatorul. Este o stare la care nu ai ce să adaugi, ce să iei, ce să modifici, este un moment de realizare pe care îl privești că se petrece sub ochii tăi, este ceea ce este. Și acesta este momentul când ești pregătit să primești. De la viață, de la Dumnezeu, Univers prin oamenii pe care îi întâlnești.

Pe curând!

 

Leave a Reply